AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Yönergenin amacı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğrenci Topluluklarının kuruluş ve işleyiş esaslarını belirlemektir.
(2) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerinin, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda akademik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişmelerine yardımcı olmak, beden ve ruh sağlıklarını korumak, onları araştırıcı ve yaratıcı niteliklerine sahip kişiler olarak yetiştirilmesini sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin kurulmuş ve kurulacak olan öğrenci topluluklarının yönetim, denetim, yetki, kuruluş, işleyiş, çalışma ilke, usul ve esasları ile Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulu’nun yapısını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca Mediko - Sosyal, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının yürüteceği hizmetleri düzenleyen, 03/02/1984 tarih ve 18301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumları Mediko - Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği”ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu yönergede geçen;
a) Akademik Birim: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ne bağlı Enstitü, Fakülte, Konservatuvar, Yüksekokul veya Meslek Yüksekokulu’nu,
b) Akademik Temsilci: Rektörün görevlendireceği 1 kadrolu öğretim elemanını,
c) ADÜ-GENÇ: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Gençlik Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezini,
ç) ADÜ-GENÇ Temsilcisi: ADÜ GENÇ Sosyal ve Kültürel Hizmetler Birim Sorumlusu kadrolu öğretim elemanını,
d) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nı,
e) Bilgi İşlem Personeli: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından görevlendirilen bir personeli,
f) Geçici Topluluk Danışmanı: Topluluk Danışmanının bir aydan fazla süre ile Üniversite dışında ulusal ve/veya uluslararası görevli olduğu durumlarda yerine vekâlet etmek üzere Topluluk Danışmanı tarafından önerilen ve/veya ÖTYK tarafından görevlendirilen kadrolu öğretim elemanını,
g) Öğrenci: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğrencisini,
ğ) Öğrenci Toplulukları İşleyiş Takvimi: Her eğitim öğretim yılından önce Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulu tarafından yayınlanan işleyiş tarihlerinin belirlendiği takvimi,
h) Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulu (ÖTYK): Rektörün görevlendireceği bir Rektör Yardımcısı başkanlığında, ADÜ-GENÇ Temsilcisi, SKS Daire Başkanı, Bilgi İşlem Personeli, Akademik Temsilci, Topluluk Danışmanları Temsilcisi, Topluluk Başkanları Temsilcisi ve Raportörden oluşan yapıyı,
i) Raportör: Öğrenci Toplulukları Sekretaryası’nı,
ı) Rektör: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörünü,
j) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS Daire Başkanlığı): Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nı,
k) Topluluk: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerinin, ders dışı zamanlarda belirli bir amaç etrafında eğitim, bilimsel, kültürel, sanatsal, sosyal ve sportif faaliyetlerini yönergeye uygun olarak planlı ve organize bir şekilde gerçekleştirebilmek amacıyla bir araya gelerek oluşturdukları yapıyı,
l) Topluluk Başkanları Temsilcisi: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğrenci Toplulukları başkanları arasından her Eğitim-Öğretim yılı başında Öğrenci Toplulukları Yürütme Kuruluna girmek üzere seçilen topluluk başkanını,
m) Topluluk Danışmanı: Adnan Menderes Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulu tarafından her topluluk için görevlendirilen kadrolu öğretim elemanını veya ÖYTK tarafından uygun görülmesi halinde kurumda görevli/görevlendirilen idari görevli harici personel görevlendirilen kişiyi,
n) Topluluk Danışmanları Temsilcisi: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğrenci Toplulukları danışmanları arasından, her Eğitim-Öğretim yılı başında seçimle Öğrenci Toplulukları Yürütme Kuruluna girmek üzere seçilen kadrolu öğretim elemanını,
o) Topluluk Şubesi: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde kurulmuş Toplulukların merkez kampüs dışında faaliyet gösteren farklı yerleşke temsilciliğini,
ö) Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesini
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulunun Kuruluşu,
İşleyişi, Görevleri ve Yetkileri
MADDE 5 – (1) Kuruluşu ve İşleyişi:
a) Rektörün görevlendireceği bir Rektör Yardımcısı başkanlığında, ADÜ-GENÇ Temsilcisi, SKS Daire Başkanı, Bilgi İşlem Personeli, Akademik Temsilci, Topluluk Danışmanları Temsilcisi ve Topluluk Başkanları Temsilcisi olmak üzere yedi üye ve raportörden oluşur.
b) Kurul, başkanın çağrısı ile biri akademik yılın başında olmak üzere her yarıyılda en az iki kere toplanır. Başkan gerekli gördüğü hallerde kurulu yeniden toplantıya çağırabilir.
c) Toplantı yeri Yürütme Kurulu Başkanı’nın belirlediği yerdir.
ç) Toplantı yeter sayısı salt çoğunluktur.
d) Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oylarda eşitlik olması durumunda başkanın oyu belirleyicidir.
2) Görevler: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrenci topluluklarının kurulması, işleyişi, denetlenmesi, uyarılması, faaliyetlerin geçici süreyle dondurulması ve gerektiğinde kapatılması konusunda tam yetkili olan ÖTYK, aşağıda belirtilen görevleri yürütür;
a) Kuruluş için başvuran toplulukların dilekçelerini inceleyerek uygun görülenleri onaylar.
b) Toplulukların kuruluş dilekçesinde adı geçen ve önerilen gönüllü danışman öğretim elemanlarından uygun görülenleri atar. Gerekli gördüğü takdirde ÖTYK topluluk danışman ve başkanını görevden alır, yerine bir başka danışman ve başkan görevlendirir. Bazı durumlarda Toplulukların yönetim yetkisini geçici bir süre üstlenebilir.
c) Her Eğitim-Öğretim yılı başında topluluklar tarafından öngörülen yıllık faaliyet planlarını inceler ve karara bağlar. Üniversite içi ve dışı tüm etkinlikler ÖTYK onayı alındıktan sonra gerçekleştirilir.
ç) Toplulukların eşgüdümünü sağlar ve denetimini yapar. Öğrenci Toplulukları Yönergesi uymayan Toplulukların etkinliklerine gerekirse ara verir veya fesh eder.
d) ÖTYK’na yazılı dilekçe verilmeden, dilekçe verilmiş olsa bile etkinlik için “uygundur” onayı alınmadan etkinlik düzenleyen, bildirdikleri etkinliklerin dışında etkinlikte bulundukları tespit edilen, sosyal medyada etkinlik dışında ve izinsiz paylaşımda bulunanların, Üniversitemizin adını kullanarak, ÖTYK’nun izni olmaksızın kamu kurum ve çeşitli kuruluşlarla iletişime geçen, öğrenci disiplin yönetmeliğine ve yasalara uymayan toplulukların kapatılmasına karar verir.
e) Her Eğitim-Öğretim yılının başında "Topluluk Danışmanları ve Başkanları Toplantısı" düzenler. Eğitim-Öğretim yılının ilk toplantısına katılım sağlayan Topluluk Danışmanları ve Başkanları arasından ÖTYK’na katılacak “Topluluk Danışmanları ve Başkanları Temsilcisi”nin oy çokluğu ile seçilmesini sağlar.
f) Gerekli durumlarda; kurulmuş olan toplulukların Yönetim Kurulunu ve Topluluk Danışmanını, kurulmak üzere ÖTYK’na dilekçe veren toplulukların başkan ve danışmanlarını toplantıya çağırır.
g) Toplulukların gereksinimine göre Üniversite kadrolu öğretim elemanları arasından görevlendirilecek öğretici / çalıştırıcıyı Rektör onayına sunar.
ğ) ÖTYK; ADÜ Topluluk Portalının hangi kapsamlarda ve nasıl çalışacağını düzenler ve portalın işleyişi ile ilgili gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.
ÜÇÜNÇÜ BÖLÜM
Topluluk Danışmanı
Topluluk danışmanı görev ve sorumlulukları
MADDE 6 – (1) Topluluklar, kuruluş aşamasında kendilerine gönüllü bir Topluluk Danışmanı belirlemek zorundadır.
(2) Topluluk Danışmanı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin kadrolu öğretim elemanları arasından belirlenir.
(3) Topluluk Danışmanı, topluluk danışmanı görevini üstlenmek için dilekçe ile ÖTYK’na başvuran gönüllü Üniversite öğretim elemanları arasından, öğrencilerin görüş ve önerileri de dikkate alınarak ÖTYK tarafından uygun görülmesi halinde görevlendirilir.
(4) Görevlendirilen Topluluk Danışmanı bu görevinden dolayı, ÖTYK’na karşı sorumludur. Bu yönergenin kendilerine tanıdığı yetkilere sahiptir. ÖTYK tarafından düzenlenecek Topluluk Danışmanları Toplantılarına katılmakla yükümlüdür.
(5) Topluluk Danışmanı, Madde 1’deki amacın gerçekleşmesini sağlayacak şekilde, bağlı oldukları topluluktaki öğrenci etkinliklerinin planlanma/uygulanmasında yardımcı olur, yönerge ilkelerine bağlı kalarak etkinlikleri denetler ve resmi temsilciğini yapar.
(6) Oy hakkı olmaksızın topluluk çalışmalarına yardımcı olmak üzere Topluluk Yönetim Kurulu ile Genel Kurul toplantılarına katılır, karar ve tutanakları imzalar.
(7) Topluluklar, her türlü etkinlikleri için öncelikle Topluluk Danışmanının onayını almak zorundadır. Topluluklar almış oldukları kararları Öğrenci Toplulukları Sekretaryasına iletir. Sekretarya karar tutanağını elektronik imza için Danışman onayına EBYS üzerinden sunar. Her türlü etkinlik, Topluluk Danışmanının izni, bilgisi, gözetimi ve sorumluluğu altında yürütülür.
(8) Topluluk Danışmanı, sorumluluğu altındaki topluluğun amaçları dışında faaliyet göstermesi veya disiplin yönetmeliğine ve yasalara aykırı faaliyet göstermesi durumunda, topluluk yönetim kurulu üyelerinin, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca cezalandırılmalarını ve gerektiğinde topluluğun faaliyetlerinin dondurulması ya da tamamen kapatılmasını ÖTYK’ndan yazılı olarak talep edebilir.
(9) Topluluk Danışmanı, ÖTYK tarafından düzenlenecek Topluluk Danışmanları Toplantılarına katılmakla yükümlüdür. Bu toplantılara katılarak topluluklar arasında anlayış ve işbirliğinin sağlıklı olarak gerçekleşmesine katkıda bulunur. Sorunları ve çözüme ilişkin önerilerini bu toplantılarda dile getirir.
(10) Topluluk adına kayıtlı demirbaş malzemeler danışmana zimmetlenir. Danışman da bu malzemeleri tutanak karşılığı Topluluk başkanına teslim eder. Toplulukların demirbaş, sarf malzemeleri vb. kullanılması ve muhafazasından, Topluluk Başkanı ile birlikte sorumludur.
(11) Danışmanlıktan ayrılması halinde zimmetinde olan malzemeleri 7 iş günü sonuna kadar eksiksiz SKS Daire Başkanlığı’nın ilgili birimine teslim etmekle yükümlüdür.
(12) Topluluk Danışmanlığı görevinden herhangi bir nedenle ayrılmak isteyen kadrolu öğretim elemanının, yazılı bir dilekçe ile ÖTYK’na başvurması gerekir. Topluluk Danışmanı’nın danışmanlıktan istifasının söz konusu olduğu durumlarda, ÖTYK tarafından yeni bir danışman görevlendirilir.
(13) Üniversite dışında geçici görevlendirilen Topluluk Danışmanları görevlendirme başlangıç tarihinden en az 15 iş günü önce ÖTYK’na bilgi vermekle yükümlüdür. Görevi görevlendirme tarihinde askıya alınır ve bu durumda Topluluk Danışmanı görev yapamayacağı süre için geçerli olmak üzere, Geçici Topluluk Danışmanı önererek ÖTYK’na bir vekâlet dilekçesi verebilir.
(14) Topluluk Danışmanı ikiden fazla topluluğa danışman olarak atanamaz.
(15) Topluluk Danışmanı izinli ve/veya raporlu olduğu durumlarda Topluluk Danışmanları Temsilcisi göreve vekâlet eder.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Öğrenci Topluluğu Kuruluşu, Çalışma İlkeleri, Usul ve Esasları
Topluluğun kuruluşu
MADDE 7 – (1) Bir topluluğun kurulabilmesi için;
a) Topluluk kurmak isteyen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğrencisi topluluk üye listesi;
1) Yönetim Kurulu (yedi (7) üye)
· Başkan
· Başkan Yardımcısı
· Sekreter
· 2 Asil Üye
· 2 Yedek Üye
2) Denetim Kurulu (üç (3) üye)
· 2 Asil Üye
· 1 Yedek Üye
ve en az 25 gönüllü öğrenci (% 20‘si farklı akademik birimlerden olmalıdır.) ile toplam 35 kişiden oluşturmalıdır. Yönetim kurulu üyelerinin en az üçü farklı akademik birimden (Enstitü - Fakülte - Devlet Konservatuvarı - Yüksekokul - Meslek Yüksekokulu) olmalıdır. Başkan son sınıf öğrencisi olmamalıdır.
(2) Başvuru Öğrenci Toplulukları internet sitesinden indirilecek Topluluk Kuruluş Dilekçesi ve ekleri (Islak İmzalı) olarak hazırlanmalıdır.
(3) Topluluk Kuruluş Dilekçesi ve ekleri; kurucu öğrenciler tarafından doğrudan öğrenci toplulukları sekretaryasına ulaştırılır. Tüm başvurular öğrenci toplulukları sekretaryasında toplanır. Öğrenci toplulukları sekretaryası toplanan başvuruları ÖYTK’na iletir.
(4) ÖTYK’nca uygun görülen topluluklar onaylanır ve kuruluş gerçekleşmiş olur. Yeni kurulacak toplulukların kuruluş tarihi, başvurularının ÖTYK tarafından onaylandığı tarihtir.
(5) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği kapsamında herhangi bir disiplin cezası almış öğrenciler topluluk Yönetim ve Denetim Kurulunda görev alamazlar. Eğitim Öğretim dönemi içinde ceza alan öğrencinin görevi disiplin işlemi tarihinden itibaren sona erer.
(6) Topluluk Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri bir başka topluluğun Yönetim ve Denetim kurullarında görev alamaz.
(7) Topluluk kurulması için başvurular; her eğitim-öğretim yılında yayınlanan Öğrenci Toplulukları İşleyiş Takvimine göre yapılacaktır. Bu tarihler dışında yeni topluluk başvurusu yapılamaz.
(8) Topluluğun adı amacını yansıtacak nitelikte olmalıdır. Gerekli gördüğünde ÖYTK topluluk adını değiştirebilir.
(9) Aynı amaç ve hedef doğrultusunda faaliyet yürütmek üzere ve/veya aynı isim altında yeni bir topluluk kurulamaz.
(10) Topluluğun kurulmasının ardından Öğrenci Toplulukları Tanıtım Günlerinde gönüllü üye kaydı yapmayan Topluluklar, hiçbir etkinlik faaliyetinde bulunamaz. Bu topluluklar ÖTYK tarafından tekrar değerlendirilir.
(11) Topluluk, Üniversite bünyesindeki tüm birimleri temsilen kurulur. Gerekli görülmesi durumunda farklı yerleşkelerde topluluğu temsilen şubeler açılabilir. Şube açılması için başvurular Topluluk Başkanı tarafından öğrenci toplulukları sekretaryasına, buradan da ÖTYK’na iletilir.
Topluluk faaliyetlerin uyulması gereken ilke, yöntem, usul ve esaslar
MADDE 8 – (1) Öğrenci Topluluklarına dair yürütülen bütün işlemler ADÜ Topluluk Portalı üzerinden gerçekleştirilir.
(2) Öğrenci Toplulukları üye kabulü işlemler ADÜ Topluluk Portalı üzerinden gerçekleşir. Üniversitemizde eğitim gören her bir öğrenci her eğitim-öğretim yılı için en fazla beş (5) Topluluğa üye olabilir.
(3) ÖTYK tarafından onaylanan öğrenci toplulukları; Öğrenci Toplulukları Sekretaryası tarafından her eğitim öğretim dönemi başında ADÜ Topluluk Portalında tanımlanır.
(4) Öğrenci Toplulukları, yetkilendirilmiş Topluluk Başkanı üzerinden kendi topluluklarının tüzük ve faaliyet alanına giren konuları içeren ve planladıkları etkinliklere ilişkin her türlü yazılı ve görsel materyal ile birlikte etkinliğin adı, tarihi, yeri ve içeriğini belirttikleri başvurularını ADÜ Topluluk Portalı üzerinden Danışman onayına sunar. Danışman tarafından onaylanan etkinlikler ÖTYK onayına sunulur. ÖTYK tarafından kabul edilen etkinliğin üst yazısı Danışmana EBYS üzerinden elektronik imzaya sunulur. Etkinlik başvurularının etkinliğin düzenleneceği tarihten 20 iş günü önce yapılması zorunludur. Diğer üniversite, kurum ve kuruluşların katkı ve katılımı ile yapacakları etkinliklerde ise en az 30 iş günü öncesinden ÖTYK’na başvurulması esastır. Süresi içinde yapılmayan faaliyet başvuruları işleme konulmaz.
(5) Etkinlik taleplerinde başvuru dilekçesi eklerinde yer alan faaliyet planında ve ÖTYK tarafından uygun görülenler esastır. Topluluklar yıl içinde düzenledikleri etkinlikleri, etkinlik tarihinden sonra ADÜ Topluluk Portalı üzerinde yer alan etkinlik sonu raporu sekmesinden rapor haline getirir. Raporu sunmayan toplulukların bir başka etkinlik başvurusu yapması ADÜ Topluluk Portalı tarafından engellenir. Etkinlik sonuç raporu sunan topluluklar yeni etkinlik başvurusu yapabilir.
(6) Topluluklar; topluluk takviminde yer alan Topluluk Yıl Sonu Faaliyet Raporu teslim tarihine kadar yapmış oldukları tüm etkinliklerini bilgi, belge, fotoğraf vs. gibi kanıtlar eşliğinde rapor haline getirir. Topluluk Yıl Sonu Faaliyet Raporu başlığı altında sunulacak rapor ADÜ Topluluk Portalı üzerinde yetkilendirilmiş Topluluk Başkanı tarafından Danışman onayına sunulur. Danışman tarafından onaylanan rapor ÖTYK’na iletilir.
(7) Topluluklar etkinlik başvurularını ADÜ Topluluk Portalı üzerinden bu maddenin 4. fıkrasında yer alan hükümler doğrultusunda yaparlar. Fotokopi ve mail yolu ile gelen dilekçeler işleme alınmayacaktır.
(8) Topluluklar çalışma ve etkinliklerini; yasal düzenlemelere, Üniversitenin Yönetmelik, Yönerge, Genelge ve Kurullarının kararlarına uygun olarak yürütmekle yükümlüdürler.
(9) Topluluklar, Üniversitenin akademik, etik değerlerine, vizyon ve misyonuna ters düşecek etkinliklerde bulunamazlar. Üniversite tarafından sağlanan olanaklardan üyelerinin eşit ve düzenli bir şekilde yararlanabilmelerini sağlar.
(10) Topluluklar; din, dil, ırk, cinsiyet, etnik köken, bölge dahil olmak üzere ayrımcılık içeren ve ayrımcılığı özendiren veya eşitlik ilkesini ihlal eden hiçbir etkinlik yapamazlar. Toplantılarında siyasi, amaç dışı ve kişisel konuları görüşemez ve tartışamazlar.
(11) Topluluklar, genel ahlak kurallarına aykırı, Üniversite öğrenciliği sıfatıyla bağdaşmayan faaliyetlerde bulunamazlar.
(12) Topluluklar; siyasi partilerle maddi ve/veya hukuki vb. herhangi bir bağ kuramazlar, etkinlikte bulunamaz, herhangi bir siyasi parti lehine ya da aleyhine faaliyette bulunamazlar.
(13) Topluluklar, ortak etkinliklerinde ve işbirliği alanlarında bir topluluk lehine herhangi bir hiyerarşi yaratamaz ve diğer toplulukların faaliyet alanlarına giren etkinliklerde bulunamaz, ancak o alanla ilgili faaliyet gösteren toplulukla uygun görülmesi halinde ortak etkinlikte bulunabilirler.
(14) Topluluklar ticari etkinliklerde bulunamaz; aidat, bağış, veya başka bir başlık altında para toplayamaz; üyelerine maddi çıkar sağlayamaz, bu yönergenin 9.maddesi 3. bendi hariç mali kaynak yaratamaz, önceden izin almaksızın özel ve resmi kuruluşlarla temas ya da işbirliğine giremezler. Herhangi birinin ihlali halinde Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre işlem yapılır.
(15) Topluluklar; alkol ve tütün ürünleri ile üzerinde sağlığa zararlı ve tehlikeli olduğu belirtilen her türlü maddeyi özendirici ve insan sağlığına zararlı ürünleri öne çıkaracak etkinliklerde bulunamazlar.
(16) Topluluklar, ÖTYK’na resmi dilekçe vererek ve gerekli izinleri alarak oluşturdukları Topluluk sosyal medya ağlarına kayıt işleminde sadece Aydın Adnan Menderes Üniversitesi tarafından topluluklar için tanımlanan eposta adreslerini kullanabilirler. Topluluklar sosyal medya ağlarında oluşturdukları sayfa adres ve şifre bilgileri ile bu konulardaki tüm değişiklikleri Öğrenci Toplulukları Sekretaryasına bildirmekle yükümlüdürler. Topluluklar Sosyal medya ağları üzerinden gerçekleştirdikleri her türlü yazılı, görsel etkinlik duyuru ve paylaşımları ÖTYK’nın onaylı izni ve bilgisi dâhilinde yapmalıdırlar. İzinsiz paylaşımlar hakkında gerekli disiplin hükümleri uygulanır. Sosyal medya ağlarında yapılacak tüm paylaşımlardan Topluluk Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeleri eşit sorumluluk taşımaktadır.
(17) ÖTYK kararıyla kapatılan Topluluklar, kapatılma kararıyla birlikte zimmetinde bulunan afiş, demirbaş vb. malzemeleri kapatma tarihinden sonraki en geç 7 iş gününe kadar eksiksiz teslim etmek ve mevcut sosyal medya ağlarını da aynı gün içerisinde kapatmak zorundadırlar.
(18) Topluluklar tarafından düzenlenecek etkinlikler, ÖTYK tarafından alınacak karar sonrasında Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nca gerekli mali bütçe imkânları dâhilinde sağlanır.
(19) Topluluk Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeleri; yönetim kurulu karar defteri, demirbaş defteri, ıslak imzalı genel kurul tutanakları, denetim kurulu raporları, diğer tutanak vb. gibi resmi evrakların tutulmasından ve her türlü resmi yazışma, yazılı/görsel belgenin korunmasından sorumludur. Tüm defter, evrak ve/veya belgeler ÖTYK’nın denetimine açıktır. Gerekli görülmesi halinde Topluluklar olağan toplantılarını kayıt altına almak koşuluyla ADÜ Topluluk Portalı üzerinden gerçekleştirebilir. ADÜ Topluluk Portalı üzerinden karar metinlerini Öğrenci Toplulukları Sekretaryasına sunar.
(20) Herhangi bir sebeple görevinden istifa eden, üyeliği düşen veya ÖTYK kararı ile kapatılan bir Topluluğun Danışmanı ve Başkanı zimmetinde bulunan malzemeyi en geç 7 iş gün sonuna kadar Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın ilgili birimine eksiksiz teslim etmekle yükümlüdür.
(21) İstifa/yatay geçiş ve/veya zorunlu hallerde meydana gelebilecek Topluluk yönetim ve denetim kurulu üye değişikliği durumlarında en geç 10 iş günü içinde, gerekli şartları taşıyan yedek üyelerden biri göreve getirilir.
(22) Topluluklar, malzeme taleplerini içeren dilekçelerini en geç topluluk takviminde yer alan Topluluk Malzeme Talep Başvuruları tarihine kadar ÖTYK’na sunmalıdır. Bu talepleri ihtiyaç önceliğine göre, bütçe imkânları doğrultusunda Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından karşılanır.
(23) Topluluklar; Üniversitenin fiziksel ortamlarına ve demirbaşlarına zarar verecek etkinliklerde bulunamazlar. Kendilerine ayrılmamış alanları izinsiz kullanamazlar. Kendilerine ait ve/veya ortak kullanıma açılmış alanları, topluluk amaçlarına uygun olarak kullanmakla, etkinlik için temin edilen araç, gereç vb. malzemeyi etkinlik sonrası temiz ve eksiksiz teslim etmek, etkinlik alanını temiz bırakmakla yükümlüdürler.
(24) Toplam Üye sayısı 35’in altına düşen toplulukların ADÜ Topluluk Portalı üzerinden faaliyetleri dondurulur. ADÜ Topluluk Portalı tarafından ÖTYK’na bildirilecek bu topluluklar ÖTYK tarafından yeter sayıya ulaşmaları için 15 iş günü süre verilerek uyarılır. Gerekli süre içerisinde toplam üye sayısını 35’e ulaştıramayan toplulukların ÖTYK tarafından kapatılmasına karar verilir.
(25) Topluluk tarafından zamanında tamamlayan topluluklar ÖTYK kararı ile feshedilir. Topluluk tarafından tamamlanacak süreçler;
a) Bir öğretim yılında faaliyet planlarında amaçlarına uygun adı geçen tüm etkinliklerin en fazla 3 tanesi hariç tümünü gerçekleştirmek,
b) Faaliyet planı başvurusunu topluluk takviminde belirtilen tarihler arasında yüklemek,
c) Dönem sonu faaliyet raporunu topluluk takviminde belirtilen tarihler arasında yüklemek,
d) Topluluk tüzüğünde belirtilen sürede Genel Kurul seçim tarihini tüm aktif üyelerine duyuru yapmak,
c) Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerini seçmek üzere Genel Kurul toplantısını gerçekleştirmek.
(26) Topluluklar, ÖTYK’nın izni olmadan etkinlik afişi, ilanı vb. asamaz. Afiş asma talepleri var ise afiş örneği dilekçenin ekinde sunulur. İznini aldıkları etkinliğin duyuru afişi Öğrenci Toplulukları Sekreteryası, SKS Daire Başkanlığı ve afişin asılacağı binanın idari amiri tarafından imzaları tamamlandıktan sonra izin verilen yerlere asılır.
(27) Topluluklar her etkinliklerinde, etkinliklere katılan üyelerinin imzalı katılımcı listesini tutmalı, bu listeyi dosyalayarak muhafaza etmeli, yıl sonunda aktif üyelerini bu listelere göre belirlemeli ve istenilmesi halinde ÖTYK’na ibraz etmelidir.
(28) Topluluklar yapacak oldukları faaliyetler için öğretici-çalıştırıcı istihdamı isteyebilir.
(29) Toplulukların etkinliklerini eğitim-öğretim yılı içerisinde resmi ya da dini tatillere denk gelmeyen günlerde, hafta içi ders saatleri dışında kalan sürelerde ya da hafta sonlarında gerçekleştirmeleri esastır. Buna karşın doğası gereği söz konusu gün ve saatler dışında gerçekleşmesi ve katılımı zorunlu etkinlikler süresince, görevli üye öğrencilerin izinli sayılmaları ile ilgili taleplerini, etkinlik başlığını belirterek Danışman imzalı dilekçe ile ÖTYK’na yaparlar. ÖTYK kendisine yapılan başvurulardan uygun gördüğü öğrencilerin izinlerini, öğrencilerin bağlı bulunduğu Akademik Birimlere resmi yazıyla iletir.
(30) ÖTYK tarafından onaylanan ve faaliyet gösteren topluluklar ADÜ Logosu hariç farklı logo veya amblem kullanmaz.
Giderler ve harcamalar
MADDE 9 – (1) Topluluklar kendi adlarına gelir ve gider yapamazlar. Öğrenci Topluluklarının faaliyetleri için ihtiyaç duyulan tüm giderler SKS Daire Başkanlığı bütçesinden karşılanır.
(2) Topluluklarda, öğretici/çalıştırıcılar Üniversite öğretim elemanları, öğrenciler ya da üniversite dışından uzman kişiler arasından ÖTYK’nın önerisi ile Rektör oluruyla görevlendirilir.
(3) Topluluklar önceden ÖTYK’na bildirmek koşuluyla planladıkları sponsor görüşmelerini gerekli izinlerin verilmesi koşuluyla gerçekleştirebilir. Sponsorluktan gelecek nakdi gelirlerin, Üniversitenin Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı hesaplarına yatırılması için yönlendirir. Sponsorluktan gelen gelir, topluluğun gerçekleştireceği etkinlikte kullanılmak üzere SKS Daire Başkanlığı’nın bütçesine ödenek kaydedilerek mevzuat hükümlerine göre harcanır. Alkol ve tütün ürünleri ile üzerinde tehlikeli olduğu belirtilen her türlü maddeleri üreten ve pazarlayan şirketlerin sponsorluk önerileri kabul edilmez.
Topluluğun kapatılması ve öğrenci disiplin işlemleri
MADDE 10 – (1) Topluluklar; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, yürürlükteki diğer mevzuat, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği, Üniversitenin Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliklerine, Üniversitenin mevcut diğer yönetmelik, yönerge, tüzük, ilke ve kararları ile bu Yönerge hükümlerine aykırı hareket etmeleri durumunda ÖTYK kararı ile kapatılır.
(2) Tüm Topluluk Danışman, Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ve diğer tüm üyeler Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Yönerge ve Tüzüğüne uymakla yükümlüdür. Uymayanlar hakkında ÖTYK’nda alınan kararla ilgili mevzuat uyarınca disiplin işlemleri başlatılır. Olayın nitelik ve ağırlığına göre haklarında ilgili disiplin hükümlerinin gerektirdiği cezanın uygulanabilmesi için öğrenciyi öğrenim gördüğü akademik birime belgelerle birlikte rapor eder.
(3) Siyasi içerikli ve ayrımcılığa yol açabilecek tutum ve davranışlarda bulunan toplulukların yasa, yönetmelik, tüzük ve bu yönergede belirlenen amaçlar dışında hukuka, ahlaka ve öğrencilik sıfatına yakışmayan etkinlikleri yürütmesi halinde ÖTYK kararı ile kapatılır.
(4) Topluluk etkinlikleri kapsamında topluluğun Öğrenci Toplulukları yönergesine ve topluluğun kendi tüzüğünde belirtilen kuruluş amaçlarından uygun görülenlerin dışında farklı etkinliklerde bulunduğunun kesinleşmesi durumunda topluluk ÖTYK kararı ile kapatılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan yönerge ve tüzük
MADDE 11- (1) 31.03.2021 tarih ve 05 sayılı senato oturumunda XXXIII nolu karar ile kabul edilen Yönerge, bu yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yürürlükten kalkar. Yeni kurulacak topluluklar, kuruluşlarını bu yönerge esaslarına göre düzenlerler.
(2) 08.06.2021 tarih ve 07 sayılı senato oturumunda XXV nolu karar ile kabul edilen ADÜ Öğrenci Toplulukları tüzüğü, bu yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yürürlükten kalkar.
Yürürlük
MADDE 12 – (1) Bu yönerge, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Senatosunca kabul edilip ilan edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13 – (1) Bu yönergenin hükümlerini, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü adına Öğrenci Toplulukları Yürütme Kurulu Başkanlığı yürütür.